IKAN buntal di Jepun biasanya
disediakan dalam hidang sashimi.
RASA berdenyut pada bibir selepas menjamah merupakan
keistimewaan makanan laut itu. Penggemar ikan bertoksik fugu atau dikenali juga
sebagai buntal itu menyatakan kesan tersebut disebabkan oleh kandungan
neurotoksin yang tinggi dalam ikan 'pembunuh' kegemaran ramai tersebut.
Kekebasan yang dialami individu selepas menjamu juadah
eksotik itu bagaimanapun berpotensi mengakibatkan lumpuh dan masalah
pernafasan.
Berdasarkan laporan Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika
Syarikat (AS), ikan tersebut boleh mendorong kematian dalam tempoh empat hingga
enam jam.
Walaupun 'mangsa' lumpuh sepenuhnya, mereka mungkin berada
dalam keadaan sedar dan dalam kebanyakan kes mereka tahu apa yang sedang
berlaku sebelum mati.
Biarpun penyebaran berita kematian akibat fugu kian meluas,
pelanggan di Restoran Torafugu-tei di Tokyo tidak perlu khuatir.
Tukang masak restoran itu, Shigekazu Suzuki adalah antara
tukang masak yang telah menjalani latihan khas dan mempunyai lesen bagi
menghidangkan ikan pengundang maut itu.
"Tidak mudah bagi orang yang tiada lesen membersihkan
buntal," kata Suzuki ketika ditemui di salah satu cawangan Torafugu-tei di
bandar Ginza yang sedang sibuk mengeluarkan organ dalaman ikan itu yang
bertoksik menggunakan pisau yang tajam.
"Saya tidak pernah makan bahagian ini kerana
takut," tambahnya sambil menunjukkan ovari berwarna kuning cair yang
merupakan salah satu bahagian ikan itu yang paling beracun yang kemudiannya dibuang
ke dalam bekas besi berkunci.
Organ bahaya
Menurut Suzuki, beliau mengambil masa kira-kira lima tahun
untuk lulus peperiksaan lesen buntal yang melibatkan ujian bertulis dan
praktikal tentang bagaimana memisahkan bahagian beracun dengan yang selamat dimakan.
Pengawalan ketat yang dijalankan telah mengurangkan jumlah
kecelakaan akibat buntal. Tetapi laporan yang diterima membabitkan
nelayan-nelayan yang mati selepas memakan ikan berbahaya itu terus meningkat.
INILAH hati ikan fugu yang mesti dibuang dengan betul kerana ia sangat beracun.
Malah, ada penggemar makanan laut itu, cuba melangkaui batas
apabila meminta pihak restoran menghidangkan organ dalaman yang diharamkan.
Terdapat tukang masak terpaksa memenuhi permintaan tersebut
meskipun berisiko tinggi.
Pada Disember tahun lalu, kerajaan Tokyo membatalkan lesen
seorang tukang masak di sebuah restoran dua bintang di Michelin selepas beliau
menyajikan hati ikan buntal kepada pelanggan yang membuat permintaan khas.
Pelanggan itu bagaimanapun sembuh selepas dimasukkan ke hospital untuk beberapa
hari.
"Sesetengah orang berkeras untuk merasai bahagian yang
berbahaya kerana menganggap rasanya lebih sedap. Ada kalanya mereka yang makan
ikan buntal jatuh sakit namun majoriti individu seperti kami tidak mahu mengambil
risiko," ujar Mahiro Shin, pelanggan Torafugu-tei yang berusia 33 tahun.
Set hidangan ikan buntal yang disediakan dalam periuk panas
di Torafugu-tei berharga kira-kira 5,000 yen (RM200.50) dan boleh mencecah
sehingga 10,000 yen (RM401.10) di restoran-restoran eksklusif di Tokyo.
"Ia memang sedikit mahal berbanding ikan biasa, tetapi
kepuasan yang diperoleh itu amat berbaloi," ujar seorang penggemar fugu,
Yoheri Watanebe.
Menurut Kementerian Kesihatan dan Kebajikan Jepun, 17 orang
jatuh sakit selepas menjamah isi ikan buntal sepanjang tahun lalu dengan salah
seorang daripada mereka maut.
Rombakan peraturan
Di bawah sistem baharu, restoran-restoran di kawasan
Metropolitan Tokyo yang menjadi kediaman untuk 13 juta orang hanya boleh
menghidangkan buntal sekiranya mereka memiliki tukang masak yang telah
menjalani latihan khas yang disediakan.
Namun, pada ketika undang-undang itu rancak dijalankan,
sekumpulan pemerhati dikejutkan dengan pengumuman badan penguatkuasa awal tahun
ini yang membuat keputusan untuk melonggarkan syarat tersebut.
Kesannya, mulai Oktober tahun lalu, orang ramai dibenarkan
membeli ikan buntal yang telah siap disiang atau dimasak termasuk pek sejuk
beku dengan syarat kerja-kerja penyediaan dilakukan tukang masak berlesen.
Namun, ikan yang tidak disiang akan terus diharamkan daripada menu di kesemua
restoran tanpa lesen yang sah.
Badan penguatkuasa menyatakan perubahan peraturan itu adalah
bagi menyesuaikannya dengan situasi semasa.
SUZUKI antara chef terkemuka Jepun yang mempunyai lesen membersihkan ikan buntal.
Sementara itu, pengguna di Tokyo telah lama membeli daging
buntal dari kawasan lain menerusi internet. Kebanyakan tempahan datang dari
lingkungan selatan Kyushu yang cukup terkenal dengan makanan tersebut.
Suzuki pula menyatakan beliau tidak bimbang tentang
persaingan walaupun syarat baharu telah diperkenalkan.
"Disebabkan penukaran penguatkuasaan, lebih banyak
restoran boleh menyediakan buntal bagi memudahkan orang ramai menikmati makanan
tersebut sekali gus membentuk budaya memakan buntal dalam kalangan rakyat
Jepun," ujar lelaki berusia 44 tahun itu kepada AFP.
"Sebagai tukang masak berlesen, saya akan terus menjaga
keselamatan pelanggan dengan penuh cermat," tambahnya.
No comments:
Post a Comment