DALAM
penyediaan makanan perkara yang paling perlu kita ambil berat adalah
keselamatan dan kebersihan makanan. Tanya diri anda adakah makanan yang dimakan
itu selamat atau sebaliknya. Ini kerana jika kita tidak mengamalkan keselamatan
dan kebersihan makanan, mungkin akan mengakibatkan keracunan makanan.
Tidak cukup
hanya dengan rupa yang menarik dan rasa yang enak tetapi makanan perlulah juga
selamat untuk dimakan.
Beberapa tip
bagaimana memastikan agar keselamatan dan kebersihan dapat kita amalkan dalam
penyediaan makanan.
Pastikan
anda uruskan beberapa perkara yang seribupilihan cadangkan ini dengan cara yang
betul dan sesuai.
Membasuh tangan
Masa yang
kita perlukan tidak sampai seminit pun. Namun ramai yang masih ambil mudah dan
tidak mengendahkan perkara ini sebagai satu amalan yang sangat penting sebelum
kita mula memasak.
Tangan
merupakan pusat penyebaran bakteria. Basuh tangan dengan sabun dengan rapi dan
kalau boleh bilas dengan air suam supaya segala kuman dapat dihapuskan.
Gunakan
langkah mudah ini iaitu mulakan dengan alirkan air ke tangan kemudian basuh
dengan sabun dan gosok tangan sehingga ke siku sebaik-baiknya termasuk di celah
celah jari, kuku dan di belakang tangan.
Akhir sekali
bilas dengan air paip atau air suam dan keringkan tangan dengan tuala yang
kering dan bersih.
Memasak
Memasak
dengan suhu yang betul mampu membunuh kuman penyebab penyakit terutama kepada
makanan berdaging seperti ayam dan daging lembu. Hiris atau cucuk di bahagian
tengah daging sebelum menghidangkannya.
Jika ia
masih berdarah maka anda perlulah menambah masa memasaknya. Bakteria sangat
aktif pada suhu di antara 40 hingga 60 darjah celsius. Jadi panaskan makanan
setiap dua jam supaya dapat mengurangkan pembiakan bakteria.
Ayam perlu
dimasak melebihi 74 darjah celsius. Daging lembu dan kambing pula perlu
dipanaskan melebihi 71 darjah celsius manakala ikan pula suhu memasak perlu
dicapai di dalamnya adalah melebihi 63 darjah celsius.
Ingat, masak
makanan sehingga mencapai kepanasan maksimum hingga ke bahagian dalam supaya
bakteria dapat dihapuskan sepenuhnya.
Membersih
Tahukah juga
anda bahawa papan pemotong mengandungi 200 kali lebih banyak bakteria
berbanding bakteria yang ada di mangkuk tandas.
Rajinkan
diri untuk membasuh peralatan yang telah digunakan dengan bersih seperti papan
pemotong, periuk dan pinggan mangkuk.
Gunakan span
dan kain pembersih yang bersih supaya tidak ada pencemaran silang yang akan
menyebabkan peralatan yang bersih itu dicemari dengan kuman oleh sesuatu yang
tidak bersih.
Penyimpanan makanan
Penyimpanan
makanan secara bersistematik dan betul dapat mengurangkan pembiakan bakteria.
Makanan yang
berlebihan dan makanan yang telah dimasak haruslah disimpan di peti sejuk.
Sejukkan
makanan yang telah dimasak sebelum disimpan dalam peti sejuk kerana makanan
yang panas akan meningkatkan suhu dalam peti sejuk. Keadaan ini akan
menyebabkan pembiakan bakteria yang tidak selamat.
Makanan tin
yang telah dibuka hendaklah disimpan dalam bekas baru yang bertutup.
Bahan-bahan
kering seperti rempah ratus hendaklah disimpan jauh dari tempat yang panas
supaya ia lebih tahan lama.
Pastikan
makanan yang disimpan tidak melebihi tarikh tamat dan terlalu lama.
Apa kata
gunakan tip keselamatan dan kebersihan makanan yang seribupilihan kongsikan ini
untuk kesihatan anda semua.
dah bersih, selamat, baru la sihat.. hehhe
ReplyDeletebetul tu..:-)
Delete