BUAH kiwi mengandungi dua kali ganda lebih banyak kandungan
vitamin C berbanding buah oren.
WALAUPUN kecil dari segi saiznya, buah kiwi mampu membekalkan
cedokan harian yang lazat dengan khasiat kesihatan yang luar biasa.
Pakar Nutrisi Pusat Perubatan Subang Jaya, Ho Wan Mi
memberitahu, buah kiwi mengandungi dua kali ganda lebih banyak kandungan
vitamin C berbanding buah oren dan lima kali ganda khasiat daripada epal.
“Buah kiwi diakui mengandungi lebih banyak nutrien penting
berbanding 27 jenis buah-buahan popular. Ia dibuktikan oleh kajian yang
dilaksanakan oleh Universiti Rutgers, Amerika Syarikat sekali gus dinobatkan
sebagai perangsang kesihatan terulung.
“Kandungan vitamin C yang tinggi berupaya mempertingkat
sistem daya tahan secara semula jadi serta menyumbang kepada pembentukan
kolagen selain fungsi normal tulang, rawan, gusi, kulit dan salur darah.
“Ia juga membantu dalam penyerapan zat besi dan kalsium untuk
menjaga kesihatan gigi serta gusi selain mampu mencegah simptom selesema,”
jelas Wan Mi ketika ditemui Kosmo! sewaktu pelancaran musim buah kiwi Zespri di
Kuala Gandah, Lanchang, Pahang baru-baru ini.
Kiwi Zespri sememangnya tidak asing lagi dalam kalangan
pencinta kiwi memandangkan ia antara jenama utama buah itu di peringkat
antarabangsa.
Menurut satu kajian yang dipapar dalam The American Journal
of Clinical Nutrition, ia mengesahkan kandungan vitamin C dalam buah kiwi
Zespri emas adalah lima kali ganda biowujud daripada vitamin C dalam makanan
kesihatan tambahan.
Malah, kedua-dua buah kiwi hijau dan emas mengandungi vitamin
E dan folat yang boleh membantu pembentukan sel darah merah serta mencegah
anemia.
Tambah Wan Mi, buah kiwi merupakan sumber pemakanan serat
yang bagus. Diet yang mengandungi banyak serat dapat mengurangkan paras
kolesterol yang tinggi dan mengurangkan risiko serangan serta sakit jantung.
BERDASARKAN kajian yang dijalankan Universiti Rutgers, buah
kiwi diakui mengandungi lebih banyak nutrien penting berbanding 27 jenis buah
lain.
“Berbekalkan sumber kandungan serat yang unggul, buah kiwi
Zespri membantu melancarkan perjalanan usus dan menyediakan persekitaran
gastrousus yang sihat untuk menggalakkan pertumbuhan bakteria baik dalam
perut,” ujar beliau lagi.
Dalam pada itu, kajian yang diterbitkan The Journal of
Agriculture & Food Chemistry pada tahun 2012 menunjukkan buah kiwi hijau
mengandungi enzim protease (aktinidin) yang boleh membantu pencernaan di dalam
usus kecil.
Ia juga dapat mengurangkan rasa kembung selepas menikmati
juadah yang kaya dengan lemak dan daging.
Kiwi dari New Zealand
Menyorot lebih lanjut tentang kiwi Zespri ia adalah antara
hasil pertanian terpenting di New Zealand.
Bahkan, Zespri merupakan peneraju pasaran buah kiwi apabila
menguasai 30 peratus daripada jumlah perdagangan antarabangsa.
Gabungan pelbagai rasa dan kandungan nutrien yang tinggi
menyebabkan pengambilan buah kiwi secara konsisten setiap hari boleh menjadikan
anda lebih sihat serta ceria. Dianggap sebagai jaguh nutrisi, buah kiwi Zespri
boleh didapati dalam dua warna jenis iaitu hijau dan emas.
Buah kiwi hijau boleh diperoleh di pasaran bermula bulan Mei
hingga hujung tahun, manakala buah kiwi emas dari bulan Mei hingga Oktober.
Kedua-dua buah kiwi sama ada hijau atau emas, padat dengan
nutrien bermanfaat dalam memberikan perlindungan semula jadi.
No comments:
Post a Comment