expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, 11 March 2013

Estrogen pendinding kesihatan wanita
Menjadi seorang wanita bukan mudah tetapi mereka sebenarnya mempunyai banyak kelebihan.


Mengikut kajian penyelidik mengenai jangka hayat penduduk dunia mendapati golongan wanita mempunyai umur yang lebih panjang berbanding kaum lelaki.


Percaya atau tidak, dari 190 negara yang terdapat di dunia ini, hanya lima buah negara yang mencatatkan tempoh hayat lelaki melebihi wanita.


Jangka hayat panjang kaum Hawa juga turut dikaitkan dengan kekuatan sistem tubuh wanita yang kebal daripada serangan penyakit.


Berikut merupakan kajian yang dilakukan membabitkan golongan wanita yang mempunyai kurang risiko menghidap beberapa jenis penyakit: 

Penyakit Parkinson


Berdasarkan kajian dari Universiti Virginia, Amerika Syarikat (AS) mendapati golongan lelaki lebih cenderung menghidap penyakit Parkinson kerana penghasilan estrogen melindungi wanita daripada gangguan neuro degeneratif.


Dalam kajian yang sama juga mendapati, bagaimanapun jika seseorang wanita itu menghidap penyakit Parkinson gejalanya lebih besar kerana mereka akan mengalami keletihan yang kronik. 

Kanser hati 


Menurut laporan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS wanita kurang berisiko menghidap penyakit kanser hati.


Statistik pada tahun 2010 menunjukkan kadar insiden yang melibatkan golongan lelaki adalah tiga kali ganda lebih tinggi daripada wanita. 


Penyelidik dari Universiti Bologna, Itali telah membuat kajian terhadap 417 pesakit.

Barah kulit


Menurut Institusi Kebangsaan Kanser AS kira-kira 68,000 penduduk di negara itu disahkan menghidap penyakit melanoma (barah kulit yang berbahaya).


Daripada jumlah itu, hampir 39,000 atau 57 peratus ialah lelaki. Salah satu punca kurangnya pesakit dalam kalangan wanita adalah disebabkan golongan itu sentiasa mengambil langkah pencegahan melindungi kulit mereka.


Dalam satu kajian yang dijalankan terhadap 31,428 penduduk di negara itu mendapati hampir 11 peratus golongan wanita memberitahu mereka berteduh daripada sinaran matahari berbanding enam peratus lelaki. 


Sementara itu, penyelidik dari Universiti perubatan Texas pula mendapati, kebanyakan pesakit yang menghidap penyakit itu merupakan golongan yang berpendapatan tinggi kerana mereka sentiasa mendedahkan diri dengan cahaya matahari. 
Penyakit esofagus 


Menurut penyelidik dari Universiti Perubatan Texas wanita juga dilihat kurang menghidap penyakit esofagus iaitu kerosakan akibat asid dalam perut. 


Perkara itu disebabkan hormon seks wanita boleh melindungi wanita daripada menghidap penyakit itu.


Walau bagaimanapun, para pengkaji memberitahu kajian selanjutnya perlu dijalankan untuk mendapat keputusan yang sebenar.

Kanser kepala dan leher


Satu pertiga wanita dilihat berkemungkinan menghidap penyakit kanser kepala dan leher. 


Bagaimanapun, kajian yang dijalankan Institusi Kebangsaan Kanser AS mendapati, penyakit itu lebih cenderung menyerang perokok lelaki berbanding perokok wanita. 


Penyelidik membuat kesimpulan ia disebabkan hormon estrogen dan progesteron yang tinggi dalam tubuh wanita menyebabkan mereka kurang berisiko menghidap penyakit itu.


2 comments:

Copyright © 2012-2017.All rights reserved by seribupilihan.blogspot.com