expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, 31 January 2013

Jenis-Jenis Joran





Hari ini seribupilihan ingin memberitahu sedikit info tentang joran..:-)

Kalau anda seorang kaki pancing boleh lah cari joran-joran ni untuk memancing dengan berkesan…






1. Surf Casting Rod


Joran untuk memancing dari pinggiran karang atau pantai, joran ini panjangnya boleh mencapai 5 meter, mempunyai posisi reel yang kuat dan grip yang besar untuk dipegang oleh kedua tangan waktu melempar umpan. Biasanya blank-nya berjenis teleskopik. 





Ada teknik-teknik moden dalam melempar umpan dengan joran ini hingga boleh mencapai jarak ratusan meter, contohnya Pendulum Cast. Joran jenis ini seperti joran antena biasa. Keunggulannya joran ini adalah panjangnya yang hampir 5 meter atau lebih. Joran ini biasa digunakan untuk memancing dipinggiran karang atau pun memancing dekat pasiran pantai.






2. Ice Fishing Rod


Joran ini biasa digunakan untuk memancing di ais. Joran untuk memancing di danau, kolam, atau sungai yang beku dengan cara membuat lubang di ais. Kerana untuk memudahkan dalam memancing di ais, joran ini relatif pendek, hanya sekitar 80-100cm saja dan menggunakan spinning reel.









3. Fly Fishing Rod


Joran ini dirancang sedemikian rupa hingga dapat melempar umpan khusus berbentuk Flies yang relatif ringan dalam jarak yang jauh. Blank panjang dan kecil diameternya dengan kelenturan yang tinggi, reel seat dirancang khusus untuk fly fishing reel. Rod ini biasanya mempunyai 1 ring guide yang besar dipanggil Stripping Guide dan beberapa ring guide yang lebih kecil dipanggil Snake Guide, diletakkan di sepanjang blank joran untuk mengawal jalannya fly line (kenur khusus untuk fly fishing) yang relatif tebal diameternya. 


Untuk menghindari gangguan dalam melempar (cast) biasanya rod ini tidak mempunyai bahagian butt yang berada belakang reel seat, atau pun ada biasanya pendek saja. Tapi ada jenis rod yang mempunyai butt di bahagian belakang reel seat dan malahan ada juga yang dilengkapi gimbal butt, biasanya untuk saltwater fly fishing. Joran jenis ini digunakan untuk umpan ringan yang memerlukan jarak yang jauh.






4. Trolling Rod


Trolling Rod Joran khusus untuk memancing dengan cara Trolling, iaitu memancing dengan menyeret umpan buatan atau umpan semulajadi memakai kapal yang berjalan dalam kecepatan tertentu. Joran ini biasanya mempunyai ukuran dari 5 kaki hingga 7 kaki. Ada 2 jenis line guide untuk joran trolling, light dan medium trolling sampai dengan 50lbs biasanya menggunakan ring guide, untuk heavy trolling 50lbs ke atas menggunakan roller guide. 


Semua jenis joran trolling menggunakan jenis Overhead Reel (conventional reel), iaitu reel yang posisinya berada pada sisi atas joran. Bahagian butt pada joran trolling ada 2 jenis, iaitu jenis bent (bengkok) dan straight (lurus).









5. Baitcasting Rod


Baitcasting Rod adalah joran dengan Overhead Reel, biasanya digunakan untuk casting umpan di lokasi-lokasi yang sulit terjangkau dengan ketepatan yang tinggi. Ciri khas joran jenis ini ditandai dengan adanya pegangan untuk jari telunjuk disebut Trigger Grip atau Pistol Grip (menyerupai trigger pada senapan) pada real seatnya, dan ring guide untuk joran jenis ini biasanya berdiameter jauh lebih kecil daripada ring guide pada spinning rod. 


Biasanya jenama-jenama terkenal mengeluarkan 2 model untuk jenis joran yang sama, iaitu model spinning dan model baitcasting. Joran jenis ini biasa digunakan untuk teknik casting kerana dapat menjangkau tempat-tempat tertentu dengan tepat.




6. Spinning Rod


Spinning Rod adalah joran dengan Spinning Reel, joran ini biasa digunakan untuk casting umpan jarak jauh dengan mengorbankan sedikit ketetapatan lemparan. Joran dengan spinning rod adalah joran yang paling umum digunakan di Indonesia kerana mudah untuk digunakan dan harga yang berpatutan. Joran spinning boleh berbentuk teleskopik, 1 section hingga 3 section blank. 


Spinning rod mempunyai ring guide yang relatif besar terutama pada ring guide yang pertama bila dihitung dari reel seat, fungsi ring guide yang besar ini adalah me-minimalkan friksi kenur yang berputar terhadap ring guide pada saat umpan dilempar. Spinning rod mempunyai jenis-jenis yang popular dikalangan pemancing seperti joran yang biasa dipakai memancing di empangan, joran surf casting, joran popping, joran jigging dan sebagainya.









7. Popping Rod


Popping Rod adalah joran untuk memancing dengan teknik Popping, iaitu melempar umpan buatan dari kayu atau plastik yang disebut Popper. Joran popping menggunakan spinning reel sebagai penggulung kenur. Joran ini mempunyai rentang panjang blank mulai dari 7 kaki hingga 8.6 feet. Bagian butt dari joran ini sangat kuat, bahagian grip nya menggunakan EVA foam dan dilengkapi dengan gimbal butt, beberapa jenis joran menggunakan reel seat dengan kunci pengaman. Joran popping masa kini menggunakan bahan dasar carbon composite untuk blank-nya, bahan ini sangan kuat dan ringan sehingga joran popping moden dapat memiliki rating sampai dengan 100lbs, hampir rata-rata joran popping mempunyai fast action tapper.


Rating joran popping biasanya disebutkan dalam satuan PE, misalnya PE5, PE6, PE8, PE10. PE adalah satuan ukuran maksimal beban (breaking strain) pada kenur braided, ertinya bila suatu joran popping mempunyai rating PE8 bererti kekuatan kenur maksimal untuk joran tersebut adalah PE8. Ring guide untuk joran popping rata-rata sudah memakai bahan metal alloy atau Silicon Carbide untuk menjangka gesekan kenur braided dengan beban yang besar.




8. Jigging Rod


Banyak pemancing terutama orang-orang Jepun suka memancing dengan joran memancing yang dinamakan Jigging ini, iaitu memancing dengan menggunakan umpan berbentuk Metal Jig. Umpan ini boleh dilempar kemudian ditarik-tarik, atau bisa juga dihulur masuk ke air sampai dengan kedalaman tertentu kemudian ditarik-tarik dengan irama tertentu (horizontal jigging atau vertical jigging). Joran jigging memerlukan kekuatan yang besar karena beban umpan yang bisa mencapai lebih dari 500gm, semua joran jigging mempunyai fast action tapper. Panjang joran jigging bervariasi mulai dari 5 kaki hingga 7 kaki.


Seperti halnya joran popping, joran jigging mempunyai konstruksi yang sangat kuat tapi ringan, kerana aktiviti jigging yang sangat memeras tenaga. Rating joran jigging biasanya disebutkan dalam satuan PE, misalnya PE5, PE6, PE8, PE10. PE adalah satuan ukuran maksimal beban (breaking strain) pada kenur braided, ertinya bila suatu joran jigging mempunyai rating PE8 bererti kekuatan kenur maksimal untuk joran tersebut adalah PE8.


Joran jigging mempunyai 2 model iaitu overhead dan spinning, beberapa jenama terkenal mengeluarkan 1 jenis joran yang sama dengan model overhead dan spinning. Walaupun joran jigging mempunyai rating sampai dengan 100lbs, joran model overhead tetap menggunakan line guide berupa ring, bukan roller seperti pada joran trolling. Ring guide menggunakan bahan dasar metal alloy atau silicon carbide untuk menahan gesekan kenur braided.










9. Joran Tegek


Power dan Action dari joran

Joran dibagi-bagi kelasnya dengan Action (sifat-sifat kelenturan joran sewaktu mendapat beban) dan Power (kekuatan joran).




- Slow Action


Joran jenis ini sangat lentur lifting powernya sangat rendah, hujung joran dapat melengkung hingga mendekati bahagian butt dari joran.Joran ini bagus untuk mengesan gigitan ikan-ikan kecil dan menggunakan kenur yang kecil. Dengan joran jenis ini, tekanan dari ikan lebih diserap oleh joran daripada oleh kenur kerana sifat kelenturannya. Joran dengan bahan dasar fiberglass biasanya mempunyai sifat slow action.









- Fast Action


Bila dibengkokkan joran ini akan sangat cepat sekali kembali ke posisi semula, sangat sesuai untuk melempar umpan dengan ketepatan tinggi dan untuk memainkan umpan buatan sehingga gerakannya bagus di air. Joran fast action hanya melengkung pada bagian atas joran saja, biasanya mulai dari setengah bagian joran ke atas. 


Joran-joran moden dengan jenis ini biasanya terbuat dari High Modulus Graphite atau Carbon Composite sehingga mempunyai kekuatan, sensitiviti dan power yang luar biasa. Power rating dipakai untuk menentukan beban maksimal umpan dan kelas kenur yang dapat dikawal oleh joran tersebut, hal ini lebih berhubungan dengan besarnya target ikan yang akan dipancing




10. Joran bambu


Joran jenis ini banyak digunakan di daerah Yogyakarta, kerana joran jenis ini sudah bertahun-tahun ditemui di Jogja sampai sekarang. Joran jenis ini merupakan sambungan yang kuat antara joran dengan batang buluh muda pilihan sebagai tempat pegangan. Joran jenis ini tidak menggunakan reel, hanya menggunakan tarikan dengan tangan bila mendapatkan ikan. 


Pendapat dari kaki pancing terhadap joran jenis ini adalah joran ini berkesan pada saat ditarik oleh ikan lebih terasa mantap. Joran bambu ini biasa digunakan untuk memancing di kolam mahupun di sungai.









11. Joran Antena (Telescophic)


Joran antena (Telescophic) : joran jenis ini merupakan joran yang dapat disambung seperti antena, ujung atas bahagian tip top nya merupakan bahan yang penuh (tidak kosong), sementara bahagian lain nya kosong. Joran jenis ini biasa dipilih kerana mudah untuk dibawa ke mana-mana.

23 comments:

  1. macam2 jenis... ada sorg kawan yg minat memancing.. kadang2 dia ajak mancing sekali... saya ikut je.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aktiviti memancing nie baik juga..klu pha is nak tau saya pon suka memancing sebenarnya..tu yg terkeluar entry memancing nie..hehe..:-)

      Delete
  2. 5zol prnh brapa kali je memancing... x brapa pandai.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu banyak kali pergi memancing boleh jadi pandai nanti..nanti jadi hobi macam yana..:-)

      Delete
  3. Ada yg pandai memancing orang, malah pancing hingga ke tempat tidur...entah pancing cap apa mereka guna??

    ReplyDelete
  4. teringat dulu2..memang suka mancing di kampung... masa tu zaman budak2 lagi... mancing di parit2 dan sawah2..hanya berumpankan cacing tanah... joran guna batang buluh jer...sekarang dah moden....siap umpan palsu ada di jual.....sekarang x der la mancing dah..mancing kat pasarrr la pulak... :)

    ReplyDelete
  5. namyaknya joran..masa kecik2 dulu suka memancing..guna pancing yg mata kailnya diikat dgn kayu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu ok jugak..mancing2 kat tali air,kat sawah..mesti banyak ikan dapat nie..:-)

      Delete
  6. ni klu suami & family belah mak mertua baca mesti suka. diorang memang minat sgt memancing

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya rumah org yg dekat pantai,sungai ataupon dekat tali air dia memang suka memancing sebab kat situ la tempat dia pergi bermain,berehat..:-)

      Delete
  7. Uiksss..baru tau joran ade macam2 jenis..orang lelaki suke laa ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah..lelaki memang suka mancing2 nie..perempuan tak berapa suka..tapi saya suka..:-)

      Delete
  8. kalau joran yang actionnya 10-20lbs.. mampu menahan ikan sampai berapa kilo???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo spesis ketutu boleh cecah 50kg.. Hehe..

      Delete
  9. Seribupilihan yg baik, tolong infonya ya...
    Berapa harga Joran Antena (telescophic) dan bagaimana saya bisa mendapatkannya....?!
    Thx....

    ReplyDelete
  10. Seribupilihan yg baik, tolong infonya ya...
    Berapa harga Joran Antena (telescophic) dan bagaimana saya bisa mendapatkannya....?!
    Thx....

    ReplyDelete
  11. gan harganya berapa trolling rod yang standar aja?

    ReplyDelete
  12. nice posting..
    www.infopuskesmas.com

    ReplyDelete

Copyright © 2012-2017.All rights reserved by seribupilihan.blogspot.com