expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, 5 March 2013

Rahsia kejadian wanita
Sesungguhnya setiap satu kejadian daripada Allah SWT itu ada hikmah dan rahsia NYA. Bermula terjadi perbicaraan antara Allah dan Malaikat-Nya mengenai makhluk ciptaan-Nya yang bergelar “WANITA”.


Sesungguhnya ALLAH SWT memerlukan waktu yang cukup untuk menciptakan wanita…Padahal boleh saja Allah menyatakan “Kun, Fayakun”… Jadilah, maka jadi… Tetapi Allah Maha Bijaksana, memberikan pelajaran dan pengajaran kepada manusia bahawa apa pun yang hendak dibuat harus tersedia waktu dan masa yang cukup dan perlu proses kejadiannya.


Malaikat menghadap Allah dan bertanya : “Ya Allah, mengapa memerlukan waktu untuk menciptakan wanita ini..?”


Maka Allah menjawab : “Apakah kamu memperhatikan seluruh keistimewaan dan seluruh sifat yang ada pada ciptaan-Ku ini? Ciptaan ini harus memiliki lebih dari 200 organ yang selalu bergerak agar mampu menjalankan semua tugasnya. 


Ciptaan ini kelak harus mampu melayani suaminya, menjaga harta keluarga dan menjadi ratu di rumah tinggalnya. Ciptaan ini kelak harus mampu membuat enak segala macam makanan yang dihidangkan. Dia harus kuat mengandung anak dan sanggup melahirkan berkali-kali. Dia harus memberikan cinta yang mampu menyembuhkan rasa sakit. Dia harus mampu melakukan segala sesuatu hanya dengan 2 tangannya.


” Malaikat terkejut dan berkata : “Hanya dengan 2 tangan… 2 tangan! Ini adalah hal yang mustahil..Allah terus melanjutkan ciptaan-Nya. Lalu kepada malaikat, Allah berfirman : “Tunggulah sampai besok aku akan menyelesaikan semuanya. Tunggulah sebentar ! Ciptaan ini akan segera selesai. Dia ini akan selalu dekat dengan Aku. Dia mampu menyembuhkan dirinya saat jatuh sakit. Dia mampu bekerja sepanjang hari dan malam…”Malaikat mendekati wanita yang sudah tercipta dan memegangnya, lalu bertanya kepada Allah : “Ya Allah, Engkau jadikan wanita ini sangat lembut!”Allah menjawab : “Ya, sesungguhnya dia sangat lembut, tetapi Aku jadikan dia sangat kuat. Kamu tidak mampu menggambarkan sampai di mana kekuatannya, dia mampu menanggung beban dan menahan diri untuk bersabar.”Malaikat bertanya: “Apakah dia mampu berfikir?” Allah menjawab : “Tidak hanya berfikir, dia pandai mengambil hati dan pandai berbicara, dia mampu berdialog dan juga mampu berdebat.“Malaikat memegang pipi wanita itu dan merasa asing, kemudian bertanya kepada Allah :”Ya Allah mengapa pipinya ranum dan berkilau..?”Allah menjawab : “Pipi itu bukan semata ranum dan berkilau. Di situ tersimpan air mata… dan di situ terletak banyak beban berat.”Malaikat bertanya : “Kenapa mengalirkan air mata?Allah menjawab : “Air mata adalah satu-satunya cara melepaskan beban. Mengalirnya air mata adalah cara untuk mengungkapkan kesedihan, ketidaksenangan, pengaduan, kekecewaan, cinta, kebencian, kerinduan, kesendirian, kebahagian dan segala macam rasa yang ada dalam dirinya…” “Apabila Allah mencintai hamba-Nya, maka Dia akan mengujinya kerana senang dengan keluhan (air mata) nya”.


Al-Hadits “Sesungguhnya wanita diciptakan dari tulang rusuk. Dan sungguh bahagian yang paling bengkok dari tulang rusuk adalah yang paling atasnya. Bila engkau ingin meluruskannya, engkau akan mematahkannya. Dan jika engkau ingin bersenang-senang dengannya, engkau boleh bersenang-senang namun padanya ada kebengkokan.”


Wallahualam…


40 comments:

 1. pernah dengar..
  "tangan yang mengayun buai boleh menggoncang dunia.."

  ReplyDelete
  Replies
  1. a ah..the hand that rocks the cradle rule the earth..great!

   Delete
 2. bersyukur dengan apa yang ada...

  ReplyDelete
 3. menjadi wanita adalah anugerah terindah...

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul tu..anugerah terindah utk para suami mereka..:-)

   Delete
 4. Karena wanita penuh kelembutan . . . :)
  visit back yeah salam kenal buat kawan

  ReplyDelete
  Replies
  1. salam kenal..wanita memang diciptakan dgn kelembutan...

   Delete
 5. Subhanallah . . . wanita di ciptakan buat di lindungi dan dikasihi :D

  <a href="http://klikady.com/arti-seorang-perempuan-bagi-laki-laki/>betapa berarti wanita bagi para pria</a>

  ReplyDelete
  Replies
  1. semestinya wanita diciptakan utk dikasihi dan dilindungi..jaga lah wanita dgn sebaik2nya..:-)

   Delete
 6. subhanallah, besarnyer kekuasaan Allah swt..

  ReplyDelete
  Replies
  1. allah maha berkuasa atas tiap2 satu makhluk ciptaannya...

   Delete
 7. itu la kuasa n istimewanya wanita yg Allah cipta kan utk melengkapi hidup kaum Adam.... Subhanallah......... jadi la wanita yg solehah buat para lelaki yg bernama suami.

  Salam perkenalan, singgah sini n follow..

  terima kasih singgah blog Me.

  ReplyDelete
 8. syahdu baca entry ni sebab teringat pengorbanan seorang ibu..thanks sharing :)

  ReplyDelete
 9. seganas mana pun perempuan tu, dia tetap perempuan.. kannn :)

  ReplyDelete
 10. beruntungkan kita diciptakan sebagai wanita..banyak keistimewaan dan kelebihan aamiin

  ReplyDelete
 11. indah ciptaan Allah kan? jadi kita yang diciptakan oleh Allah sebagai wanita...haruslah bersyukur dan sentiasa beringat...

  ReplyDelete
  Replies
  1. bersyukur sebab diciptakan terlalu istimewa..:-)

   Delete
 12. Allahu Akbar... teringat lagu wanita by dehearty :)

  ReplyDelete
 13. WANITA. kerana dirimu begitu berharga. tapi ramai jer skrg ni yg murahkan harga diri...

  ReplyDelete
  Replies
  1. tu la..semoga semua wanita dijauhi dr sikap buruk tu...

   Delete
 14. 200 organ? sangat indah ciptaan Nya..

  ReplyDelete
 15. utg jadi wanita tu liyana...cuma jgn salah gunakan keistimewaan tu...

  ReplyDelete
 16. subhanallah..wanita itu adalah mutiara perhiasan dunia dan akhirat, dan sesungguh ada kekuatan yang tersembunyi pada wanita yang melebihi kaum lelaki....salam :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. salam..betul tu..hanya wanita je tau kekuatan yg ada pada mereka..:-)

   Delete
 17. Bila pula la ada diolog ni dalam Al-Quran? Saya faham apa yg penulis nak sampaikan... tapi menulis tanpa dalil adalah satu perkara yg tidak bertanggungjawap.

  ReplyDelete
 18. Bila pula la ada diolog ni dalam Al-Quran? Saya faham apa yg penulis nak sampaikan... tapi menulis tanpa dalil adalah satu perkara yg tidak bertanggungjawap.

  ReplyDelete
 19. Hadis mana ni? Qudsi? Quran? Jgn main ikut suka jer buat cerita sebegini.

  ReplyDelete
 20. Hadis mana ni? Qudsi? Quran? Jgn main ikut suka jer buat cerita sebegini.

  ReplyDelete

Copyright © 2012-2017.All rights reserved by seribupilihan.blogspot.com