expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, 21 February 2013

Khasiat Madu Lebah




Kelebihan Madu Lebah


  • Mengembalikan kekuatan tubuh badan.
 
  • Membersih dan menambah darah.
 
  • Mengelak cacing perosak dalam perut.
 
  • Menambah kelazatan makanan.
 
  • Tidak menganggu selaput dinding sistem penghadaman.
 
  • Mudah dan cepat diserap oleh badan.
 
  • Membekalkan tenaga yang diperlukan oleh badan dengan cepat.
 
  •  Membantu memulihkan tenaga ahli sukan atau sesorang yang menggunakan tenaga dengan banyak.
 
  • Walaupun mengandungi gula, tetapi gulanya jenis yang mudah dan serasi dikendalikan oleh buah pinggang.
 
  • Ia mempunyai kesan laxative semulajadi bagi melawas pembuangan air besar.
 
  • Amat berkesan badi menenangkan tubuh dan akal fikiran.
 
  • Madu menjaga jantung dan menjauhkan sejuk dari dada. Ia boleh memberi perlindungan dari pelbagai jenis penyakit.
 
  • Hati orang yang beriman itu manis dan kerana itu ia suka kepada kemanisan (madu).
 
  • Ia baik untuk kesihatan, boleh memberi tenaga dan mencerdikkan akal.
 



Cara Mengetahui Keaslian Madu Lebah


  • Madu asli tidak diserang oleh semut tetapi jika madu asli yang dicampur gula akan diserang pasukan semut.
 
  • Madu yang betul-betul asli tidak akan beku jika diletakkan di dalam peti sejuk.
 
  • Madu asli tidak akan putus-putus jika dituangkan ke dalam bekas.
 
  • Tuangkan sedikit madu ke dalam bekas kemudian campurkan dengan sedikit air dan goyangkan bekas perlahan-lahan.Jika madu asli,ia akan membentuk seperti sarang lebah dan tidak mempunyai rekahan.
 
  • Tuang madu ke dalam bekas atau tapak tangan.Madu asli akan membentuk bulatan.
 
  • Pecahkan sebiji telur ayam dan campurkan bersama sesudu madu.Madu asli akan membuatkan telur ayam tersebut masak.
 
  • Titiskan setitis madu ke atas kertas.Madu asli akan membentuk bulat dan tidak diserap oleh kertas.
 
 
 

45 comments:

  1. owh yeke? BK xboleh nak msuk la mkn madu xtau ngpe

    ReplyDelete
  2. boleh buat telur jadi masak? amazing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang amazing..boleh cuba kat rumah..:-)

      Delete
  3. oh patutlah ada yang berani makan madu yang dicampur telur mentah,rupanya ianya jadi masak..info yang baik...

    ReplyDelete
  4. oh bagus la share cne nak tau madu asli @ x.. saya suke makan madu, tp kdg nak beli xtau yg mane ok.. skrg mkn yg cmpur dgn habbatussasuda'. ek rasa dieeee hehehe tahan je lee

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah..hehe..klu makan madu dgn roti lg sedap..:-)

      Delete
  5. Salam.

    Yang campur ngan telur ayam tu, pastu terus masak..baru pertama kali saya tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..seribupilihan selalu je tengok orang makan telur dgn madu..kat kedai pon ada..:-)

      Delete
  6. so betol2 asli la madu simpanan michelle dlm peti sejuk tu :D

    nice entri ^^

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. memang elok makan selalu..bagus utk kesihatan dan minda..:-)

      Delete
  8. Replies
    1. seribupilihan pon suka makan madu..sedap,manis,yummy..:-)

      Delete
  9. teringat ayam masak merah ade madu tu yg macam kat mamak...pehhhh huhu

    ReplyDelete
  10. Suka entri ni, Cara Mengetahui Keaslian Madu Lebah
    Info yang bagus!

    Due extraordinary respect from Hootoh Blog.
    Done Google+1, FBshare and tweet

    ReplyDelete
  11. owh.. baru tahu.. hehe :)

    Jemput join segmen ni kalau belum.. 100 penyertaan TERAWAL akan dapat Sticker Fridge Magnet @ Button Badge dari Cenderahati Akamika Gift .. Cepat!! Cepat!! Hehe ^_^

    http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

    ReplyDelete
  12. madu asli ni memang banyak kelebihannya :)

    ReplyDelete
  13. cara menguji madu asliyg sebenarnya ialah - Bawa pulang madu anda ke rumah dan temukan madu anda dengan isteri tua anda, jika berlaku perang besar dan piring terbang kesana sini serta pecah nescaya madu itu adalah madu asli haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..betul jugak kata mentari minda nie..LOL..:-)

      Delete
  14. baru tahu yg boleh masak telur ayam tu...nak kena try ni....hehe

    ReplyDelete
  15. berliur pula tengok madu tu hehehe...
    memang banyak khasiat madu kan..
    pernah beli madu..bila letak atas meja..tentera2 semut datang mengeremuni

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah..memang sedap dan banyak khasiat madu nie..sape2 pon suka makan madu..manis rasanya..klu ada semut tu madu tu tak asli la mama..hehe..:-)

      Delete
  16. nice sharing..baru tau cmne nak test madu asli atau tak..

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. fuhh lama tak makan madu....

    ReplyDelete
  19. ada tak ape2 makanan yang tak blh di mkn dgn madu,means yg blh memberi kesan tk elok jika mkn bersama dgn madu..anyone?

    ReplyDelete
  20. amalkan minum madu + lemon.campurkan ke dalam air suam.Inshaa ALlah boleh membantu untuk menurunkan berat badan.

    ReplyDelete
  21. selain baripada lemon?

    ReplyDelete
  22. thanks for info yang sangat bermanfaat..

    http://permatahatibidadariku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. subahanallah..MAHA SUCI ALLAH..kite selalu di momokkan dari kecil..jgn mkn madu banyak2 nanti panas..jgn makan kambing selalu, nanti darah tinggi..sedangkan ia adalah makanan NABI
    kite..permainan yahudi laknatullah.mari kite memertabatkan ISLAM..ALLAH HU AKHBAR!!!!!

    ReplyDelete
  24. Org perempuan biase x ske madu... xnk berkongsi kasih kate nya... ade org kate madu asli bila kna bekas polistrin,bekas tu akan cair dan berlubang... btl x?

    ReplyDelete
  25. Org perempuan biase x ske madu... xnk berkongsi kasih kate nya... ade org kate madu asli bila kna bekas polistrin,bekas tu akan cair dan berlubang... btl x?

    ReplyDelete
  26. Org perempuan biase x ske madu... xnk berkongsi kasih kate nya... ade org kate madu asli bila kna bekas polistrin,bekas tu akan cair dan berlubang... btl x?

    ReplyDelete
  27. Jemput lawat madu asli kami ianya asli terus dituai dari pokok tualang
    http://originalmadutualang.blogspot.com/
    TQ

    ReplyDelete

Copyright © 2012-2017.All rights reserved by seribupilihan.blogspot.com