expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, 14 October 2012

Kesan pengambilan cili berlebihan

Makanan pedas atau berempah sememangnya menjadi kegemaran masyarakat di Malaysia. Tidak sah jika sesuatu jenis makanan tidak dihidangkan dengan cili ataupun bahan yang membuatkan makanan tersebut menjadi pedas.


Ada pula yang suka memakan cili seperti memakan ulam. Amalan memakan cili ini tidak digalakkan dijadikan sebahagian daripada tabiat pemakanan harian terutamanya bagi golongan wanita. 


Pakar gastroenterologist daripada India, Dr. SK Thakur berkata memakan makanan pedas boleh mengakibatkan seseorang itu mendapat beberapa penyakit yang serius. 


Antara penyakit yang mungkin boleh dihidapi oleh mereka yang gemar memakan pedas berlebihan adalah seperti berikut : 


 

Meningkatkan asid perut 


Rasa pedas pada cili di makanan pedas itu sebenarnya berasal dari kombinasi asam. Jika masuk dalam sistem pencernaan, dimana sebenarnya kadar asamnya pun tinggi, maka asam dalam masakan pedas akan menambah jumlah asid di perut. 


Gangguan perut akut


 
Peningkatan jumlah asid perut yang drastik, jika berlaku terus-menerus akan mencetuskan gangguan lambung akut di lambung. Gejalanya mual, muntah-muntah, demam, diare, sakit kepala dan muntah.

Peradangan


 
Hal ini adalah kelanjutan dari gangguan lambung akut, yang menyebabkan perut terluka. Luka parah di perut ini membuat nanah muncul dan keluar dari luka tersebut. 


Sukar tidur atau insomnia
 


Makanan pedas meningkatkan suhu tubuh dan menyebabkan keluarnya keringat. Ini menyebabkan anda sukar tidur. Oleh itu, pengambilan makanan pedas ini disarankan adalah 3 atau 4 kali seminggu dengan kadar yang tidak terlalu tinggi. Untuk menurunkan kadar asam lambung yang meningkat, maka pengambilan susu dan air kelapa muda akan membantu menurunkan, sehingga anda terhindar dari gangguan pencernaan
.

2 comments:

  1. mmg tak elok pun makan pedas kan kak SP.. iha kalau makan pedas tangan dengan kaki mesti rasa bengkak dan berbisa.. tu pasaipa pulak ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak elok..seribupilihan memang tak makan pedas..sebab boleh buat cirit birit..memang tak boleh langsung..kena jumpa doktor & buat check up la iha..baru tau kenapa jadi camtu..adakah berkait dgn makanan pedas yg dimakan tadi..:-)

      Delete

Copyright © 2012-2017.All rights reserved by seribupilihan.blogspot.com