expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, 10 January 2013

Gula adalah Toksik dan perlu dikawal seperti tembakau dan alkohol - Saintis

Gula begitu berbahaya dimana ia perlu dikawal seperti alkohol dan tembakau, kata penyelidik.


Mereka berhujah bahawa ia mengobarkan wabak obesiti global dan menyumbang kepada 35 juta kematian setiap tahun dengan penyakit-penyakit seperti kencing manis, penyakit jantung dan kanser.


Menulis dalam jurnal Nature, pakar-pakar dari University of California San Francisco berkata, gula menyebabkan jauh lebih daripada semata-mata menggemukkan, dan di peringkat yang digunakan oleh kebanyakan rakyat Amerika, ia mengubah metabolisme, meningkatkan tekanan darah dan kerosakan hati.

Bahaya pada kesihatan adalah cerminan dari alkohol - yang mana mereka nampaknya dibuat dari gula yang disuling.


Penggunaan gula di seluruh dunia telah meningkat tiga kali ganda dalam tempoh 50 tahun yang lalu dan dilihat sebagai punca utama wabak obesiti.


Tetapi Drs Robert Lustig, Laura Schmidt dan Claire Brindis mengatakan obesiti adalah hanya salah satu gejala ketoksikan gula, yang pergi lebih jauh daripada sekadar menjadi tinggi kalori.


Dr Lustig berkata: "Selagi orang awam fikir gula hanya kalori kosong, kita tidak mempunyai peluang dalam menyelesaikan hal ini."


"Terdapat kalori yang baik dan kalori yang buruk, sama seperti terdapat lemak yang baik dan buruk, asid amino yang baik dan asid amino buruk, karbohidrat yang baik dan karbohidrat buruk.

"Tetapi gula adalah toksik di luar kalori."


Dr Brindis berkata bahawa orang ramai perlu lebih dimaklumkan tentang bahaya gula dengan pendekatan yang luas serupa dengan yang dilihat pada tembakau dan alkohol.


Zaman makin moden dan makanan pun makin moden dengan macam-macam proses dialami. Penyakit yang dialami oleh manusia pun makin moden, canggih dan merbahaya.


Gula yang ada di pasaran hari ini pun bukannya tulen 100% tetapi ada campuran-campuran tertentu juga. Begitu juga dengan banyak makanan lain yang dicampur bahan pengawet, disuling dan sebagainya yang memang membahayakan kesihatan. Akibat memikirkan keuntungan semata-mata, hingga lupa bahawa barang makanan yang dijual itu boleh membawa penyakit kepada manusia.

Gula yang asli dengan makan tebu, madu lebah dan dari buah-buahan juga yang terbaik nampaknya. Dan selagi tidak ada pengharaman yang nyata melalui Al Quran dan Al Hadits, dan juga fatwa-fatwa ulama, maka segala perkara sebaiknya dilakukan dengan sederhana dan tidak melampau atau berlebihan. Nasihat kepada diri sendiri juga ni :) .......

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2012-2017.All rights reserved by seribupilihan.blogspot.com