Kiyoshi Kimura (tengah) memotong ikan
tuna bluefin 222kg di restorannya di Tokyo, Jepun hari ini. - Foto EPA
TOKYO -
Jepun hari ini mencatatkan rekod apabila seekor ikan tuna 'bluefin' dijual pada
harga 155 juta yen (RM5.1 juta) iaitu hampir tiga kali ganda berbanding harga
tahun lalu.
Secara
tradisi harga yang tinggi menandakan kadar permulaan tahun.
Malah harga
yang dibida hari ini disifatkan sebagai "agak mahal" oleh pemilik
restoran sushi, Kiyoshi Kimura yang turut membayar harga yang tinggi tahun
lalu.
Harga RM5.1
juta itu dibayar bagi tuna seberat 222 kilogram (kg), yang ditangkap timur
laut. Ia 47kg lebih ringan berbanding harga paling tinggi dibayar tahun lalu.
Harga tinggi
tahun lalu ialah 56 juta yen.
Bagaimanapun
harga tidak digambarkan oleh kualiti ataupun saiz ikan, sebaliknya lebih
dikaitka dengan publisiti dan ramalan suasana perniagaan satu-satu tahun.
Ikan
dilelong di pasar Tsukiji, yang memperdagangkan produk bernilai jutaan ringgit dan
lokasi popular bagi pelancongan bermula pada jam 5 pagi waktu tempatan.
Sebaik
sahaja membida harga tertinggi, Kimura menghantar tuna itu ke restorannya,
Sushi Zanmai, yang terletak tidak jauh dari pasar.
Laporan
media memetik beliau sebagai berkata, beliau mahu "menggalakkan rakyat
Jepun" menerusi bidaannya.
Tuna itu
dijual AS$7,600kg (RM22,800kg).
Potongan
terbaik tuna 'bluefin' yang dikenali sebagai "o-toro" boleh dijual
sehingga 2,000 yen (RM70).
No comments:
Post a Comment