Zaki Amiruddin TIONG
LAI menunjukkan contoh set hidangan seimbang untuk musim perayaan Aidilfitri di
Putrajaya semalam.
PUTRAJAYA – Kecenderungan rakyat Malaysia untuk menjadikan
musim perayaan sebagai pesta makanan mendorong Kementerian Kesihatan mengambil
langkah pencegahan dengan melancarkan kempen ‘Amalkan 55555’ bagi menggalakkan
diet sihat serta mencegah obesiti.
‘Amalkan 55555’ merujuk kepada makan lima makanan setiap
hari, lima sajian buah dan sayur, hadkan kepada 500 kalori sahaja untuk setiap
waktu makan utama, hadkan kepada lima gram atau satu sudu teh gula untuk
minuman manis dan bersenam lima kali seminggu.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, kempen
tersebut bukan hanya terhad untuk musim perayaan Aidilfitri tetapi wajar
menjadi ikutan sepanjang masa.
Beliau berkata, berdasarkan tinjauan secara rawak dalam
kalangan 181 orang responden dewasa pada sambutan Tahun Baru Cina lalu,
sebanyak 51.4 peratus responden mengalami peningkatan berat badan selepas 15
hari menyambut perayaan itu.
“Jadi secara puratanya berlaku peningkatan berat badan
sebanyak 0.7 kilogram bagi setiap responden.
“Kita perlu ingat, perut yang terlalu kenyang adalah punca
kepada semua penyakit, jadi makanlah secara sederhana,” katanya pada sidang
akhbar pelancaran kempen Makan Secara Sihat Pada Hari Raya di sini semalam.
Tambah Tiong Lai, pengambilan makanan yang tidak terkawal
serta kesukaran mengawal nafsu makan boleh menyebabkan peningkatan berat badan
secara mendadak selain lebih terdedah kepada risiko penyakit kronik.
Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) mendapati
kadar obesiti di Malaysia meningkat daripada 14.0 peratus pada 2006 kepada 15.1
peratus pada 2011.
Tiong Lai memberitahu, pakar diet mencadangkan lelaki dewasa
mengambil makanan tidak lebih 2,000 kalori manakala perempuan sebanyak 1,500
kalori sehari.
Panduan amalan makan secara sihat itu boleh dimuat turun
melalui laman web www.moh.gov.my atau http://nutrition.moh. gov.my
No comments:
Post a Comment