Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah s.a.w. kerana mempunyai
nilai kandungan makanan yang tinggi. Kandungan protein di dalam kurma lebih
kurang 1.8 hingga 2.0 peratus, serat 2.0 hingga 4.0 peratus manakala kandungan
gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di
dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma,
tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta. Sebaliknya gula di dalam
kebanyakkan buah-buahna dikenali sebagai fruktosa dan gula tebu atau gula pasir
yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam tubuh. Ia
terpakasa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum
bertukar menjadi glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.
Disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa
tidak makan selama 12 jam. Kurma menyumbang tenaga serta-merta kepada si
pemakan dan ini memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang
Maghrib atau tarawih. Apabila tubuh berasa segar dan bertenaga ia menghalang
kita makan berlebihan atau mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan
terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga. Sebabnya makanan yang
diambil kebanyakkan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga serta-merta menjadi
penyebab selesai makan, mata pun mengantuk.
Kita makan kurma tanpa buang kulitnya yang mengandungi serat.
Amat baik untuk mencegah barah usus besar kerana ia melawaskan. Sementara
kandungan vitamin A dan C amat tinggi pada peringkat khalal atau rotab dan
menurun sedikit pada peringkat tamar. Selain itu ia mengandungi zat galian dan
yang paling banyak dikenali sebagai potassium. Potasium diperlukan oleh tubuh
untuk system saraf kerana kurma adalah excellent source atau sumber mujarab.
Memang dalam susu, yogurt dan makanan laut juga mengandungi potassium tetapu
jumlahnya sedikit.
Ramai beranggapan hanya kismis yang baik untuk menguatkan
ingatan, sebenarnya kurma juga setanding degannya. Mungkin atas alas an
pihak-pihak tertentu atau negara
pengeluar anggur telah menjalankan kempen makan kismis dan mempopularkan
khasiatnya.
Diriwayatkan oleh Aishah r.a yang menjelaskan, kurma
mengandungi ubat. “ Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari
daripada terkena racun yang dimakan”.
Dalam bidang perubatan dengan ketiadaan kolesterol, lemak dan
gula di dalam kurma, ia amat baik untuk meredakan tekanan darah tinggi. Dalam
perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus atau dijadikan serbuk seperti
the. Direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.
Melalui petua tertentu, kurma dimakan bersama badam dan madu
untuk menyembuhkan penyakit. Kurma dikatakan menambah tenaga seksual atau
batin. Jus buah kurma mungkin baru di Negara ini, sebaliknya di Negara
pengeluar selain dimakan segar, kering atau disali, kurma dibuang biji dan
diganti dengan kacanng tanah,badam atau gajus bagi mengenakkannnya. Kurma juga
dibuat jem,sirap atau bahan tambahan dalam aiskrim.
Kurma sejenis buah yang kaya dengan zat besi,
kalsium,fosforus,sodium,potassium,vitamin A
dan C dan juga niasin. Ia lazimnya dimakan semasa bulan Ramadhan dan
mempunyai khasiat serta nilai yang tinggi dalam dunia perubatan tradisional.
Dari segi saintifik amat berkesan bagi mengubati gangguan
usus yang kronik, dimana ketidakserasian dengan gluten, menghalang penyerapan
zat-zat makanan secara sempurna.
Kurma mengandungi sejenis bahan protein serta garam galian
yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dicetuskan oleh gluten dalam
usus kecil. Tindakbalas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel
darah putih secara berlebihan.
Selain daripada gangguan usus, jus kurma berkesan untuk
mengatasi masalah sembelit. Bagaimanapun minuman ini tidak sesuai di amalkan
oleh mereka yang menghidap penyakit diabetes, kerana ia boleh mendatangkan
kesan yang lebih serius.
Jus kurma juga merupakan penawar mujarab dalam perubatan
tradisional untuk mengatasi masalah insomnia. Bagi mereka yang mengalami
masalah batuk jus kurma sesuai untuk diamalkan kerana kandungan gula dalam buah
kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong sekaligus menghentikan
batuk.
Kurma dikatakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan
kegunaan yang banyak kerana telah terbukti, di dalam Al-Quran terdapat 21 ayat
yang menyebut tentang kurma.
Mengikut pendapat pakar perubatan, buah kurma kaya dengan
unsur zat besi dan kalsium sesuai untuk wanita sama ada semasa hamil dan
selepas bersalin. Hal ini berasaskan kepada wahyu yang diturunkan oleh Allah
kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya
memakan buah kurma ketika beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin.
No comments:
Post a Comment