Berdasarkan pada ayat-ayat Al-Quran dan hadis Rasul, para
saintis giat mengkaji mengenai khasiat kurma. Mengikut kajian Dr. Mahmud Nazim
AL-Nasimy dalam buku tempoh mengandung dari segi perubatan, fiqhiyah dan
perundangan, hasil kajiannya menunjukkan jus kurma dapat menolong mencengkam
rahim sewaktu proses kelahiran, memperkukuhkan lagi urat-urat Rahim pada
bulan-bulan terakhir kehamilan dan membantu memudahkan proses kelahiran bayi.
Jus kurma juga dapat mengurangkan tumpah darah,menguatkan oragan Rahim serta
berkesan meredakan tekanan darah tinggi.
Kajian Profesor Madya Aisyah Mohd Zain Pensyarah Fakulti
Sains dan Bioteknologi Universiti Putra Malaysia, menunjukkan bahawa jus kurma
membantu mencegah daripada sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, lesu dan barah
usus besar, merangsangkan selera makan, menguatkan ingatan dan melawaskan.
Disamping menambahkan tenaga seksual, kurma juga boleh digunakan sebagai
pencuci mulut.
Mengikut hasil kajian Ahli Sains Mesir telah terbukti khasiat
kurma dalam mambantu mamanaskan badan, mencergaskan minda dan membantu
tumbesaran kanak-kanak. Ia juga membantu melicinkan perjalanan darah dan
menghindari dari penyakit barah,merawat buah pinggang dan mencuci hati dan
membantu mengurangkan pengaliran darah semasa kelahiran.
Tidak sahaja buah kurma, umbut dari pokok kurma juga boleh
dijadikan makanan dan ia juga mempunyai khasiat yang tersendiri.
Pengeluar kurma dunia ialah Arab Saudi, Iraq, Iran, Mesir,
Tunisia, dan Algeria.
Kurma mencegah serangan
stroke
Kandungan kalorinya yang tinggi dan mudah dicerna oleh tubuh
memang sesuai kalau digunakan saat berbuka puasa. Namun, ada khasiat yang lebih
istimewa: kurma boleh menurunkan risiko serangan stroke berkat tingginya kalium
yang dikandungnya. Buah-buahan dikenl sebagai sumber utama vitamin, terutama
vitamin C dan mineral.
Sudah begitu, kandungan tenaga atau kalorinya oun rendah.
Sebab lemak yang dikandungnya juga rendah. Namun, ada pengecualian, misalnya
kurma. Kandungan lemak pada kurma juga boleh diabaikan.
Namun, karbohidratnya yang tinggi membuat buah ini dapat
menyediakan tenaga yang tinggi pula. Malah paling tinggi diantara keluarga besar buah-buahan. Keunggulan
lainnya, kurma mengandungi zat gizi penting bagi fungsi tubuh, terutama jantung
dam pembuluh darah, iaitu kalium.
Fungsi mineral ini menbuat denyut jantung makin teratur.
Mengaktifkan kontraksi otot, serta membantu mengatur tekanan darah. Itulah
sebabnya kurma menjadi istimewa. Apalagi, beberapa penelitian membuktikan
makanan tinggi kalium ini dapat menurunkan risiko serangan stroke.
Cukup lima butir
sehari…!!
Dari penelitian terhadap pola makanan yang dilakukan terhadap
859 orang lelaki dan wanita berusia di atas 50 tahun di California Utara, AS,
diketahui perbezaan kecil kepekatan kalium pada pada pola makan dapat
meramalkan mereka yang dijangkakan berpeluang meninggal akibat stroke 12 tahun
kemudian. Tak ada seorang pun yang sukatan kaliumnya paling tinggi 9 lebih dari
3.500 mg setiap hari) meninggal akibat stroke. Sebaliknya, orang yang secara
teratur engonsumsi kalium paling rendah (kurang dari 1.950 mg setiap hari)
mempunyai risiko stroke maut jauh lebih tinggi dibandingkan dengan yang lain.
Di antara mereka yang mengambil kaliumnya paling rendah,
harapan meniggal akibat stroke 2.6 kali pada lelaki dan 4.8 kali pada wanita.
Makin banyak makanan kaya kalium yang diambil biasanya makin kecil kemungkinan
orang menderita stroke. Para penyelidik merumuskan dengan hanya makan satu
jenis ekstra makanan kaya kalium ( minimal 400 mg setiap hari) risiko maut boleh diturunkan sampaikan 40%. Tahap 400 mg
kalium itu mudah sekali anda penuhi dengan makan kurma kering sekitar 65 g saja
atau setara dengan lima butir kurma.
Makanan tinggi kalium, menurut Dr. Louis Tobian, Jr., pakar
penyakit darah tinggi dari Minnesota University AS, juga dapat membantu
menurunkan tekanan darah serta boleh memberi kekuatan tambahan dalam mencegah
stroke secara langsung, sebagaimana keadaan tekanan darah seseorang. Untuk
membuktikan hal itu, Dr. Tobian melakukan eksperimen pada dua kelompok tikus
yang terkena hipertensi. Satu kelompok tikus diberi diet tinggi kalium dan
kelompok lain diet kalium normal. Hasilnya amat luar biasa. Di antara kelompok
tikus yang mendapat kandungan kalium tinggi, tak satu pun mengalami pendarahan
otak. Sementara 40 % pada kelompok tikus yang mendapat kalium normal menderita
stroke ringan yang dibuktikan dengan adanya pendarahan otak.
Dari hasil penelitian itu, Dr. Tobian membuat kesimpulan.
Pengambilan berlebihan kalium dapat menjaga dinding arteri tetap elastik dan
berfungsi normal. Keadaan ini membuat pembuluh darah tidak mudah rosak akibat
tekanan darah. Jadi jelas, kurma yang secara tradisional disajikan sebagai
salah satu hidangan untuk berbuka puasa di Bulan Ramadhan, bukan makanan
pembuka yang biasa.
Diam-diam ia menyimpan senjata keperluan antistroke dan
antiserangan jantung. Meskipun demikian, untuk memastikan nampak positif kurma,
agaknya masih perlu dibuktikan lebih lanjut melalui penelitian.
Memiliki aktiviti seperti
Aspirin/Pill Killer
Selain kalium yang berguna bagi kesihatan jantung dan
pembuluh darah, kurma juga mengandungi salicylic. Zat ini, dikenali sebagai
bahan aktif aspirin. Ubat pengurang atau
penghilang rasa sakit dan demam. Salicylic bersifat mencegah pembukaan darah,
antiinflamasi, dan melenyapkan rasa ngeri/ngilu. Kecuali itu, menurut Nurfi
Afriansyah, staf penyelidik KIE Gizi Puslitbang Gizi Bogor, Salicylic juga
boleh mempengaruhi kelenjar pratate ( kelompok asam lemak hidroksida yang
merangsang pengecutan otot, menurunkan tekanan darah). Sementara itu, Jean
Carper dalam bukunya Food,Your Miracle Medicine menyatakan kurma mempunyai
aktiviti tindakan seperti aspirin. Kurma kering, katanya sangat tinggi
kandungan salicylic atau aspirin semulajadi. Buah ceri,prum dan kismis kering
juga kaya dengan kalium kerana ia juga mengandungi salicylic.
Orang yang alah dengan aspirin, kalau memakan makanan yang mengandungi salicylic, akan bertindakbalas
sama dengan orang yang minum aspirin. Kerana itu, pakar kesihatan yang
mendalami alergi biasanya akan menwar-warkan mereka yang alah terhadap aspirin supaya menjauhi makanan
mengandungi salicylic termasuk kurma.
Di pihak lain, para pakar tergugat rasa ingin tahu terhadap
perkembangan bahawa salicylic pada makanan boleh memberikan prestasi yang sama
dengan minuman aspirin. Memang ada kajian yang membuktikan aspirin regular dose
rendah ( kurang atau separuh dose yang biasa diminum per hari) boleh membantu
mencegah serangan jantung atau stroke.
Berdasarkan kajian itu, para pakar mengharapkan dose rendah
salicylic dalam makanan yang diambil boleh juga meredakan sakit kepala.
No comments:
Post a Comment