expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, 27 May 2012

Komposisi gizi buah kurma
Buah kurma boleh dimakan secara langsung dalam keadaan kering atau segar.Di samping itu, juga boleh dimanfaatkan untuk berbagai hidangan seperti aneka produk,roti,permen,ais krim, selada, dan sirap.


Di negara Arab kurma mendapat tempat yang cukup baik di dalam masyarakat. Buah berbentuk silinder dengan biji beralur tunggal ini biasanya di ambil bersama hasil olahan susu.


Nilai gizi utama yang diketahui memang kandungan karbohidrat serupa dengan gulanya yang tinggi. Kandungan  karbohidratnya sebanyak 60% pada kurma muda (yang diambil sewaktu masih muda dan mentah) hingga sebanyak 70% pada kurma kering dan matang ( yang mengering di pohon, terjemur matahari).
Kebanyakkan variasi kurma mengandungi gula glukosa ( jenis gula yang ada dalam darah) atau fruktosa ( jenis gula yang terdapat dalam sebahagian besar buah-buahan). Namun satu variasinya yang bernama Deglet Noor yang tumbuh di California hanya mengandungi gula sukrosa ( dikenali juga sebagai gula pasir)


Menurut Dr. Anwar El Mufti dari Mesir, seperti dipetik dalam harian “Buana Minggu” (suratkhabar Indonesia), kurma mengandungi  zat gula 70%. Sebahagian besar zat gula yang terdapat di dalamnya sudah diolah secara semulajadi dan tidak berbahaya kepada kesihatan. Seperti halnya gula pada buah-buahan yang dinamai fruktosa, zat ini mudah dicerna dan mudah dibakar oleh tubuh. Dengan demikian akan menghasilkan tenaga yang tinggi, tanpa menyusahkan tubuh untuk mengolah,mencerna dan menjadikannya sebagai gizi yang baik. Itu sebabnya mengapa kurma dianggap sebagai buah yang istimewa untuk hidangan berbuka puasa ataupun sahur.


Menurut Dr. David Conning, Pengarah Am British Nutrition Foundation, seperti di petik dalam Panasea (majalah), segelas air yang mengandungi glukosa akan diserap tubuh dalam 20-30 minit, tetapi gula yang terkandung dalam kurma baru habis terserap dalam tempoh 45-60 minit. Maka, orang yang makan cukup banyak kurma pada waktu sahur akan menjadi segar dan tahan lapar, sebab bahan ini juga kaya dengan serat.


Keunggulan kurma yang lainnya mengandungi berbagai vitamin penting seperti vitamin A, tiamin dan riboflavin dalam jumlah yang mencukupi serta niasin dan kalium dalam jumlah yang sangat mencukupi. Selain itu, buah ini ternyata juga mengandungi berbagai zat gizi lain seperti zat besi, vitamin B,asam nikotinat serta serat ( bukan zat gizi) dalam jumlah memadai.


Dalam setiap 100 g kurma kering terkandung vitamin A 50 IU, tiamin 0.09 mg, riboflavin 0.10 mg, niasin 2.20 mg serta kalium 666 mg. Zat-zat gizi itu berfungsi membantu mengeluarkan tenaga, menjaga kulit dan saraf agar tetap sihat serta penting untuk fungsi jantung.


Riboflavin dan niasin misalnya, akan membantu megeluarkan tenaga dari makanan, sementara tiamin membantu mengeluarkan tenaga dari karbohidrat. Vtiamin A dan niasin memainkan peranan dalam membentuk dan memelihara kulit yang sihat. Tiamin penting bagi sel-sel saraf sementara niasin menjaga fungsi normal saraf.


Kurma juga mengandungi banyak mineral penting seperti magnesium, potassium dan kalsium. Mineral-mineral itu sangat diperlukan oleh tubuh. Serat yang terdapat dalam kurma berfungsi membaiki usus dan mengaktifkannya untuk memudahkan membuang air besar. Dalam kurma juga terdapat satu hormon potuchsin yang boleh mengecutkan pembuluh darah dalam rahim sehingga boleh mencegah pendarahan rahim.

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2012-2017.All rights reserved by seribupilihan.blogspot.com