Buah kurma boleh dimakan secara langsung dalam keadaan kering
atau segar.Di samping itu, juga boleh dimanfaatkan untuk berbagai hidangan
seperti aneka produk,roti,permen,ais krim, selada, dan sirap.
Di negara Arab kurma mendapat tempat yang cukup baik di dalam
masyarakat. Buah berbentuk silinder dengan biji beralur tunggal ini biasanya di
ambil bersama hasil olahan susu.
Nilai gizi utama yang diketahui memang kandungan karbohidrat
serupa dengan gulanya yang tinggi. Kandungan
karbohidratnya sebanyak 60% pada kurma muda (yang diambil sewaktu masih
muda dan mentah) hingga sebanyak 70% pada kurma kering dan matang ( yang mengering
di pohon, terjemur matahari).
Kebanyakkan variasi kurma mengandungi gula glukosa ( jenis
gula yang ada dalam darah) atau fruktosa ( jenis gula yang terdapat dalam
sebahagian besar buah-buahan). Namun satu variasinya yang bernama Deglet Noor
yang tumbuh di California hanya mengandungi gula sukrosa ( dikenali juga
sebagai gula pasir)
Menurut Dr. Anwar El Mufti dari Mesir, seperti dipetik dalam
harian “Buana Minggu” (suratkhabar Indonesia), kurma mengandungi zat gula 70%. Sebahagian besar zat gula yang
terdapat di dalamnya sudah diolah secara semulajadi dan tidak berbahaya kepada
kesihatan. Seperti halnya gula pada buah-buahan yang dinamai fruktosa, zat ini
mudah dicerna dan mudah dibakar oleh tubuh. Dengan demikian akan menghasilkan
tenaga yang tinggi, tanpa menyusahkan tubuh untuk mengolah,mencerna dan
menjadikannya sebagai gizi yang baik. Itu sebabnya mengapa kurma dianggap
sebagai buah yang istimewa untuk hidangan berbuka puasa ataupun sahur.
Menurut Dr. David Conning, Pengarah Am British Nutrition
Foundation, seperti di petik dalam Panasea (majalah), segelas air yang
mengandungi glukosa akan diserap tubuh dalam 20-30 minit, tetapi gula yang
terkandung dalam kurma baru habis terserap dalam tempoh 45-60 minit. Maka,
orang yang makan cukup banyak kurma pada waktu sahur akan menjadi segar dan
tahan lapar, sebab bahan ini juga kaya dengan serat.
Keunggulan kurma yang lainnya mengandungi berbagai vitamin
penting seperti vitamin A, tiamin dan riboflavin dalam jumlah yang mencukupi
serta niasin dan kalium dalam jumlah yang sangat mencukupi. Selain itu, buah
ini ternyata juga mengandungi berbagai zat gizi lain seperti zat besi, vitamin
B,asam nikotinat serta serat ( bukan zat gizi) dalam jumlah memadai.
Dalam setiap 100 g kurma kering terkandung vitamin A 50 IU,
tiamin 0.09 mg, riboflavin 0.10 mg, niasin 2.20 mg serta kalium 666 mg. Zat-zat
gizi itu berfungsi membantu mengeluarkan tenaga, menjaga kulit dan saraf agar
tetap sihat serta penting untuk fungsi jantung.
Riboflavin dan niasin misalnya, akan membantu megeluarkan
tenaga dari makanan, sementara tiamin membantu mengeluarkan tenaga dari
karbohidrat. Vtiamin A dan niasin memainkan peranan dalam membentuk dan
memelihara kulit yang sihat. Tiamin penting bagi sel-sel saraf sementara niasin
menjaga fungsi normal saraf.
Kurma juga mengandungi banyak mineral penting seperti
magnesium, potassium dan kalsium. Mineral-mineral itu sangat diperlukan oleh
tubuh. Serat yang terdapat dalam kurma berfungsi membaiki usus dan
mengaktifkannya untuk memudahkan membuang air besar. Dalam kurma juga terdapat
satu hormon potuchsin yang boleh mengecutkan pembuluh darah dalam rahim sehingga
boleh mencegah pendarahan rahim.
No comments:
Post a Comment