expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, 30 May 2012

Cara membersihkan peti sejuk

Bagi anda yang sibuk dengan urusan kerja sehingga balik rumah hanya sempat memasak dan membasuh baju serta membersihkan rumah ala kadar sehinggakan peti sejuk tidak sempat dicuci. Peti sejuk adalah tempat anda menyimpan makanan anda supaya tahan lama. Oleh itu kebersihan peti sejuk harus dikawal selalu. Disini saya akan memberitahu bagaimana cara membersihkan peti sejuk dengan cepat dan ringkas:


Caranya, peti sejuk hendaklah dicuci seminggu sekali. Buangkan bahan-bahan yang tidak diperlukan lagi. Peti sejuk hendaklah dibasuh dengan menggunakan larutan soda bikarbonat. Pastikan peti sejuk anda sentiasa bersih, bahan yang disimpan di dalamnya dijaga dengan baik, terutama jika anda menyediakan masakan untuk makanan bayi anda. Perkara-perkara berikut harus diberi tumpuan:-


  • Tutup setiap makanan yang disimpan didalam peti sejuk dengan menggunakan kertas foil atau kampit polythene atau dalam bekas makanan yang kedap udara.

  • Jangan masukkan makanan yang terlalu panas dalam peti sejuk, biarkan beberapa lama setelah itu barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk.

  • Letakkan bahan-bahan yang telah dimasak dibahagian atas dan bahan-bahan yang belum dimasak di bahagian bawah.

  • Mencairkan ais batu di dalam peti sejuk dengan cara teratur boleh menjimatkan penggunaan elektrik.

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2012-2017.All rights reserved by seribupilihan.blogspot.com