expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, 21 July 2012

Laman bebas nyamuk
Kawalan biologi kaedah mesra alam halau serangga hisap darah


APABILA tiba musim panas, jumlah kehadiran nyamuk di laman kediaman semakin banyak lebih-lebih lagi jika ada kolam hiasan. Ini kerana nyamuk membiak di kawasan ada takungan air, semak-samun dan sampah sarap. Sehubungan itu, langkah pencegahan perlu diambil bagi menghalang pembiakan nyamuk yang boleh menyebabkan penyakit berbahaya seperti demam denggi dan malaria. Penggunaan bahan kimia seperti ubat penghalau nyamuk dan penyembur nyamuk memang banyak di pasaran. Namun, ia boleh memberi kesan atau berbahaya kepada tumbuhan, haiwan peliharaan mahupun penghuni kediaman terutama mereka yang alah pada ubat nyamuk kimia. Sesuai dengan usaha mewujudkan kawasan lestari yang mementingkan penggunaan bahan semula jadi, disenaraikan beberapa cara sesuai untuk menghalau serangga penghisap darah dengan cara mesra alam.Berikut adalah beberapa cara yang mesra alam serta helah untuk menghalau nyamuk di laman kediaman:


Lampu Pasang lampu mentol kuning berhampiran kawasan yang tersorok dan tepi kolam. Seeloknya, mula memasang lampu apabila lewat petang dan malam. Lampu berwarna kuning dan jingga mampu menghalau nyamuk daripada menghampiri kawasan sekitarnya.Malah, lampu berkenaan tidak akan menarik serangga lain untuk menghuni laman berbanding penggunaan lampu mentol putih.

Pokok penghalau nyamuk (Pelargonium graveolens)


Sesuai namanya, pokok penghalau nyamuk sudah pasti ia tumbuhan paling sesuai menghalau nyamuk. Aroma atau bau-bauan yang terhasil daripada daun pelargonium graveolens sangat dibenci nyamuk.Namun, pokok berkenaan memerlukan penjagaan rapi kerana ia tidak boleh terlalu terdedah kepada cahaya matahari. Pelargonium graveolens tidak memerlukan banyak air, cukup dengan hanya siraman sekali sehari. Pokok ini diproses dan dijadikan bahan utama minyak citronella. Nyalakan lilin citronella di laman terutama di di kawasan kolam atau tepi pancur air. Beli lilin ini di kedai perkebunan dan nurseri bunga.


Selain itu, boleh juga mencipta haruman penghalau nyamuk dengan mencampurkan beberapa titis minyak citronella bersama minyak zaitun. Sapu minyak berkenaan di nadi pergelangan tangan.
Bakteria bacillus thuringiensis (BT)


Tabur bacillus thuringiensis (BT) dalam kolam atau pancutan air atau birdbath untuk membunuh larva. Memang diakui larva nyamuk sukar membiak dalam air yang mengalir, namun ia masih boleh melekat pada batu dan hiasan dalam kolam.Justeru, gunakan BT kerana ia mampu membunuh larva nyamuk malah ia tidak berbahaya kepada kawasan sekitar mahu pun haiwan peliharaan, ikan, burung dan hidupan liar lain. Ia boleh dibeli di nurseri dan kedai haiwan dan didapati dalam bentuk cecair atau palet berbentuk donat yang terapung diletakkan di dalam air.
Minyak Mambu/Neem


Sembur perkarangan laman dengan minyak neem yang dicampurkan dengan campuran pyrethrins semula jadi. Pyrethrins adalah sebatian organik (lebih tepat lagi, asing) yang diekstrak daripada tumbuh-tumbuhan genus Chrysanthemum. Berbanding dengan racun kimia, minyak mambu/neem neem selamat dan tidak memudaratkan untuk jangka masa panjang kepada manusia dan haiwan.
Neem mempunyai bau yang kuat yang mampu menghalau nyamuk. Selain nyamuk, minyak mambu juga mampu membunuh lebih dari 500 jenis serangga, kutu dan nematodes pada tumbuhan mahu pun haiwan peliharaan.
BawangHerba mujarab menghalau nyamuk dan biasanya digunakan sebagai campuran penyembur kimia dan serbuk menyah nyamuk. Bawang putih pula dikisar bersama cili dan minyak neem/mambu menjadi semburan yang baik menghalau nyamuk dan nematodes.


Selain itu, tanam pokok bawang di pinggir kolam supaya nyamuk tidak mendekati kawasan berkenaan.
Daun pudinaTanam pokok pudina di laman untuk menghalau nyamuk atau buat pati minyak menggunakan daun pudina. Pati minyak pudina menimbulkan bau yang dibenci nyamuk. Cara membuat minyak pati pudina adalah dengan mengisar pudina dengan minyak masak serta sedikit air.
Bunga tahi ayam


Satu lagi tumbuhan yang sesuai menghalau nyamuk adalah bunga tahi ayam atau marigold. Selain warna kelopak kuning dan jingga yang mampu menceriakan laman, bau bunga yang keras dan tajam itu mampu menyelamatkan anda dari nyamuk kerana serangga ini memang membenci baunya.Ikan Mosquitofish (Gambusia affinis)


Ini ini mirip spesies mirip ikan pelaga di Malaysia, dikatakan amat berguna berikutan seleranya yang tinggi terhadap larva nyamuk.Spesies daripada keluarga poeciliidae itu berasal dari Teluk Mexico dan kini mula mendapat perhatian seluruh dunia bagi menangani pembiakan nyamuk yang lazimnya dikaitkan dengan wabak malaria dan demam denggi.Menurut satu kajian di Amerika Syarikat (AS), sepasang ikan gambusia itu mampu menelan 5,000 larva nyamuk dalam tempoh 11 minggu atau bersamaan dengan beberapa ratus larva nyamuk dalam sehari. Selain itu, boleh juga membela ikan emas, gupi dan koi untuk mengurangkan populasi nyamuk. Ikan berkenaan juga mampu menelan 100 hingga 500 larva sehari.

Ikan koi renang-renangNo comments:

Post a Comment

Copyright © 2012-2017.All rights reserved by seribupilihan.blogspot.com