Plum tergolong dalam tanaman genus Prunus yang juga
bersangkutan dengan buah pic, nektarin dan badam. Kesemua buah ini memiliki
biji keras di bahagian tengahnya. Plum sedap dimakan segar dan setelah
dikeringkan. Buah plum yang telah dikeringkan dikenali sebagai buah prun.
Dikenali juga dengan nama saintifiknya Prunus domestica, buah plum telah menjadi subjek penyelidikan kesihatan atas keunikan kandungan zat fito yang tinggi dikenali sebagai asid neochlorogenic dan chlorogenic yang terdapat di dalamnya. Sebatian ini ditemui dalam plum dikelaskan sebagai phenol dan fungsinya sebagai antioksidan memang telah terbukti.
Buah plum berbentuk bulat. Kulitnya amat lembut dan bersinar.
Ia boleh berwarna merah, ungu dan kuning. Plum dikelaskan ke dala menam
kategori iaitu Jepun, Amerika, Damson, hiasan, kiar dan Eropah/taman. Walaupun
kebiasaannya buah plum berbentuk bulat namun ia juga boleh berbentuk bujur.
Pokok plum ditanam diseluruh benua Eropah, dari selatan Itali
hinggalah ke utara Norway dan Sweden. Moldova, Belarus, Ukraine, Romania dan
Jerman juga merupakan penghasil utama buah plum di Eropah. Turki dan China
merupakan Negara utama penghasilan buah plum di Asia.
Buah plum memiliki khasiat dan baik untuk dimakan. Buahnya
kaya dengan antioksidan, sekaligus mencegah kerosakkan pada neuron dan lemak-lemak yang membentuk
sebahagian membrane sel. Pengambilan buah plu mjuga mampu membantu dalam
penghasilan dan penyerapan besi dalam tubuh. Ia sekaligus membawa kepada
peredaran darah yang baik dan mampu membawa kepada pertumbuhan tisu-tisu yang
sihat.
Penglihatan yang tajam
Kekerapan memakan buah plum boleh mencegah kemerosotan macula
dan sebarang jangkitan pada mata dalam tempoh masa yang panjang. Selain
menyihatkan, sering mengamalkan makan buah plum juga mengekalkan ketajaman
penglihatan.
Penyelidik mendapati bahawa buah plum memiliki agen anti
barah yang dikatakan mampu membantu mencegah pertumbuhan sel-sel berkanser dan
tumor dalam tubuh. Dengan memakan buah plum dalam masa yang berpanjangan juga
boleh mengurangkan peluang untuk mendapat penyakit jantung. Ini kerana buah plu
memilki agen-agen pembersih tertentu yang memastikan darah tetap asli dan
mencegah komplikasi pada jantung.
Buah plum memiliki kandungan vitamin C yang tinggi. Ini
bermakna buah plum mampu membantu melindungi tubuh menentang masalah kesihatan
seperti asma, barah, kolon, osteoarthritis dan arthritis rheumatoid.
Pengambilan buah-buahan kaya vitamin C juga
membentuk ketahanan menetang agen-agen berjangkit, menetang keradangan
dan radikal bebas yang berbahaya pada kesihatan.
Buahnya juga kaya dengan kumpulan vitamin B kompleks seperti
niasin, vitamin B6 dan asid pantothenic. Vitamin-vitamin ini bertindak sebagai
co-faktor membantu tubuh memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein.
Vitamin K juga perlu dalam kebanyakan fungsi factor-faktor pembeku dalam darah
dan juga metabolisme tulang. Ia juga dikatakan mampu mengurangkan penyakit
Alzheimer.
Mengawal fungsi sistem
penghadaman
Isi buah plum rendah kalori dan tidak mengandungi lemak tepu
tetapi mengandungi pelbagai sebatian, mineral dan vitamin yang merangsang
kesihatan. Sebatian-sebatian yang hadir dalam buah plum seperti serat
pemakanan, sorbitol dan isatin terkenal dalam membantu mengawal fungsi sistem
penghadaman dan ini amat baik bagi mereka yang menghadapi masalah sembelit.
Buah plum juga kaya dengan mineral seperti kalium, florida
dan besi. Besi amat diperlukan untuk pembentukan sel-sel darah merah. Manakala
kalium adalah komponen sel penting yang dikatakan mampu mengawal kadar degupan
jantung dan tekanan darah.
Walaupun terdapat pelbagai khasiat dan kebaikan buah plum,
namun begitu pengambilan untuk tujuan kesihatan dan perubatan perlulah mendapat
nasihat daripada pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan
kemudaratan di kemudian hari.
No comments:
Post a Comment