expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, 24 June 2012

Isteri Ben Ali dedah rahsiaKandungan buku ini turut menjawab segala persoalan dan khabar angin yang tersebar selama ini.


PARIS - Isteri bekas Presiden Tunisia, Zine El Abidine Ben Ali, Leila mendakwa rancangan pegawai atasan keselamatan menjadi punca suaminya digulingkan semasa revolusi kebangkitan rakyat pada Januari tahun lalu.


Perkara itu didedahkan menerusi buku berjudul My Truth hasil tulisannya yang dilancarkan di Perancis, kelmarin.


Isteri kedua Ben Ali berumur 55 tahun itu turut mengakui gaya hidupnya yang terlalu mewah turut mengakibatkan kejatuhan pemerintahan selama 23 tahun bekas presiden tersebut.


"Kelemahan dan kesilapan dilakukan oleh keluarga saya termasuk skandal rasuah dijadikan alat oleh pihak luar untuk menjatuhkan kami," katanya.


Kandungan buku itu turut mendedahkan mereka melarikan diri ke Arab Saudi atas desakan pegawai keselamatan Presiden, Ali Seriati yang disyaki sebagai dalang utama mencetuskan revolusi di negara Afrika Utara tersebut sehingga merebak ke Timur Tengah.


"Kami sedia pulang semula ke Tunisia jika diberi jaminan akan dibicarakan secara adil," jelasnya lagi.


Minggu lalu, mahkamah menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas Ben Ali selepas didapati bersalah mengarahkan tindakan kekerasan terhadap penunjuk perasaan.

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2012-2017.All rights reserved by seribupilihan.blogspot.com