expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, 28 June 2012

Langkah Facebook tukar butiran e-mel dikecam hebat
WASHINGTON - Laman sosial Facebook sekali lagi membuat perubahan tanpa mengumumkan perkara itu kepada 900 juta penggunanya, sekali gus mencetuskan kritikan dan kecaman daripada penggunanya semalam.


Syarikat itu berkata ia berbuat demikian agar butiran para pengguna "konsisten" dengan identiti lamannya.


Facebook didakwa sewenang-wenangnya menukar alamat e-mel peribadi pengguna berakhir dengan '...@
facebook.com'.


Dalam satu kenyataan, laman sosial tersebut mendakwa tujuan mereka melakukan perubahan itu adalah untuk melindungi identiti dan keselamatan pengguna iaitu dengan tidak memaparkan alamat e-mel peribadi mereka.


"Seperti yang telah kami umumkan April lalu, Facebook kini sedang mengemas kini alamat pengguna bagi memastikan kesemuanya konsisten," kata jurucakap syarikat itu.


Banyak pihak turut mengkritik pembaharuan yang dilakukan oleh Facebook sejak akhir-akhir ini termasuk penggunaan 'timeline' yang didakwa menjadikan status lama atau aktiviti pada masa lalu mudah diakses pengguna lain.


Facebook memberitahu CNN yang perkara itu mula dikuatkuasakan sejak beberapa minggu lalu tetapi ramai pengguna tidak menyedarinya sehingga sebahagian besar mula bercerita melalui blog masing-masing semalam.


Menerusi Twitter, wartawan teknologi bebas, Ron Miller berkata, “jika bencikan pengguna, Facebook secara tidak langsung memaksa pengguna menggunakan sistem e-mel mereka. Adakah benar?”


Pemblog, Gervase Markham berkata, "Facebook secara senyap menggodam akaun Facebook pengguna dan menyulitkan orang lain untuk berhubung melalui e-mel sebenar saya."


"Ini dikenali sebagai Manusia Melalui Serangan Senyap (MITM)," katanya.


Beliau merujuk perkembangan iti sebagai taktik penggodam bagi memintas mesej elektronik dan Facebook sendiri seolah-olah terkejut dengannya.


“Kami gagal secara asasnya untuk menunjukkan alamat Facebook anda kerana dengan cara ini, ia cuma untuk memastikan ia konsisten bagi semua pengguna,” kata Pengurus Komunikasi Facebook, Meredith Chin.


Beliau mengulangi perkataan "konsisten" beberapa kali dalam usaha untuk menjelaskan rasional Facebook membawa perubahan itu.


Ia merupakan proses yang baru selepas profil pengguna diubah kepada “timeline”, yang memudahkan para pengguna mengemas kini dan menukar tetapan peribadi mereka menggunakan Facebook dan langkah mewujudkan e-mel ini adalah proses yang sama.


Pengguna tetap boleh menunjukkan alamat e-mel peribadi mereka tetapi tanpa mereka sedari akan ditambah dengan akhiran @
facebook.com.


Chin mengesahkan yang perkara ini tidak akan menjejaskan pengguna Facebook.


Ini bermakna ramai pengguna akan mula mendapat mesej e-mel pada akaun "...@
facebook.com" mereka.


Chin tidak dapat menghuraikan mengapa Facebook tidak berkomunikasi berhubung langkah itu sebelum ia dilaksanakan.


Pengguna yang mahu menghentikan alamat 
the@facebook.com daripada muncul pada profil mereka, boleh mengemas kini   bahagian "Maklumat Hubungan".


Tambah Chin, Facebook boleh memberitahu dan meyakinkan para pengguna jika masih terdapat lagi kekeliruan mengenai perkara itu.

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2012-2017.All rights reserved by seribupilihan.blogspot.com