Diet makanan seimbang termasuk buah
dan sayur bantu mengawal tahap kolesterol
|
PENYAKIT
jantung dan strok adalah dua masalah kesihatan serius yang berpunca daripada
tahap kolesterol tinggi. Keadaan itu dikatakan berkait rapat dengan beberapa
faktor seperti keturunan, diet pemakanan dan gaya hidup seseorang.
Bagi mengatasi kebimbangan seseorang berhubung risiko menghidap penyakit jantung dan strok, kajian terkini membuktikan sumber semula jadi juga dapat membantu merendahkan tahap kolesterol secara berkesan.
Kajian itu
juga menunjukkan, ada empat produk berasaskan sumber semula jadi yang kini
berada di pasaran mampu mengurangkan tahap kolesterol secara sihat dan efektif,
tanpa kesan sampingan. Empat bahan itu adalah sterol tumbuhan (plant sterols),
bijirin oat, serbuk minyak ikan Omega 3 dan Psyllium Husk.
Sterol
tumbuhan yang turut dikenali Phytosterols atau Stanols adalah sebatian pada
tumbuhan dan bersifat merendahkan tahap kolesterol. Malah, pengambilan produk
itu akan menurunkan tahap kolesterol sebanyak 10 peratus hingga 15 peratus.
Oat pula
bijirin yang mengandungi serat larut dikenali ‘beta glukan’ yang terbukti
merendahkan tahap kolesterol mereka yang mengamalkan pemakanannya.
Kandungan serat, karbohidrat kompleks dan protein yang tinggi itu turut membantu menstabilkan kadar glukos dalam darah.
Minyak ikan
Omega 3 atau produk Omega 3 Fish Oil Powder pula adalah asid lemak yang penting
bagi metabolisma normal kerana ia mengandungi Asid Lemak Tak Tepu (EPA) bagi
mengurangkan inflamasi seluruh badan.
Produk ini juga sesuai untuk penghidap masalah kesihatan hipertrigliseridemia, kardiovaskular sekunder dan tekanan darah tinggi.
Selain itu, Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan kepada pesakit jantung koronari supaya mengambil 1 gram minyak ikan seperti produk ini setiap hari.
Psyllium
Husk pula secara lazimnya digunakan untuk menangani sembelit, sindrom sakit
perut serta meningkatkan kemampuan dan mengekalkan otot usus.
Pada masa sama, penggunaannya mampu untuk menurunkan tahap kolesterol, mengawal diabetes dan mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.
Hasil kajian dijalankan The American Journal of Clinical Nutrition menunjukkan produk itu jika digunakan bersama bahan makanan, berkesan untuk mengurangkan glukosa dalam darah.
No comments:
Post a Comment