Sebahagian besar khasiat yang terkandung dalam susu soya
merupakan sumber khasiat yang sangat diperlukan untuk membantu proses
pertumbuhan janin dan untuk mempertahankan keadaan kesihatan ibu hamil.
Antaranya khasiat tersebut adalah protein dan vitamin B.
Protein merupakan bahan penting untuk membentuk pelbagai sel
baru. Pembentukkan sel baru pada janin sudah tentu merupakan sebahagian
daripada proses perkembangannya. Sementara vitamin B, khususnya B6 diperlukan oleh janin dalam membentuk
saluran penghantar isyarat atau pesan daripada otak melalui sistem saraf iaitu
neurotransmitter. Bagi ibu sendiri, vitamin B dapat mengurangkan bahkan
mencegah masalah mual dan muntah di awal kehamilan.
Selain itu, vitamin B1, B2, dan B3 yang terkandung di dalam
susu soya juga berfungsi membantu proses pembentukkan tenaga baik untuk janin
mahupun ibu hamil sendiri. Sementara asid folik yang juga terdapat dalam susu
soya bermanfaat untuk mencegah berlakunya kelainan atau kecacatan dalam
kandungan.
Nilai
tambahan
Sebagai sumber zat gizi, susu soya memiliki sejumlah manfaat bagi kesihatan
tubuh anda selama proses kehamilan.
Hanya mengandungi
protein unggul -
itulah sebabnya susu soya boleh menjadi sumber protein bagi ibu hamil
vegetarian.
Tidak mengandungi
laktosa – apabila
anda tidak mampu mencerna laktosa ( lactose intolerance ) maka susu soya adalah
jalan penyelesaiannya.
Tidak mengandungi hormon seperti susu lembu maka ia tidak
berisiko untuk mengganggu kerja sistem hormon ibu hamil mahupun janin anda.
Banyak mengandungi
isoflavon – khasiat
yang merupakan fitoestrogen ini berfungsi membantu menurunkan kadar kolesterol.
Selain itu, unsur ini juga membantu memperkecilkan risiko terkena kanser,
antaranya adalah kanser payudara.
Salah satu sumber
kalsium – susu soya
yang tersedia di pasaran umumnya diperkaya.
Jangan minum
berlebihan
Segala yang berlebihan pastinya akan kehilangan manfaatnya.
Begitu juga kalau mengambil susu soya. Kandungan unsur estrogen di dalam susu
soya iaitu isoflavon dikatakan dapat menekan penghasilan hormon tiroid,
khususnya bila di ambil sehingga 40 miligram sehari.
Selain itu kajian juga ada menyebut bahawa pengambilan soya
dalam bentuk tofu dan susu soya sebanyak dua kali seminggu selama 30 tahun akan
mempercepatkan proses penuaan sel-sel otak ( 4 tahun lebih cepat ).
Pengambilan susu soya secara berlebihan juga dapat mengganggu
peneyerapan beberapa zat nutrisi. Ini terjadi akibat tingginya kadar unsur
fitat. Unsur ini akan menghalang penyerapan mineral dan penguraian pritein.
Jangan abai
sarapan walau asyik muntah
Anda mengalami ‘ morning sickness’ dan tidak mahu
berdaya untuk bersarapan kerana asyik
muntah? Jangan begitu. Kajian membuktikan sarapan sangat penting terutamanya
buat ibu hamil.
Sarapan akan membantu tubuh dalam menstabilkan kadar gula
darah sebagai tenaga untuk menjalani proses metabolisme di seluruh tubuh anda
serta pelabagai lagi kegiatan sebelum tiba waktu makan makan tengah hari.
Perlu anda perhatikan ketika trimester pertama aspek kualiti
gizi dari makanan yang anda ambil jauh lebih penting berbanding aspek
kuantitinya. Jadi ambillah makanan untuk sarapan mahupun makan tengah hari
dengan variasi menu yang kaya dengan gizi.
Sekiranya minum susu membuatkan anda mual, pengambilan susu
tetap boleh anda penuhi dalam bentuk pelbagai jenis makanan olahan yang
mengandungi susu seperti pudding, ais krim
dan yogurt.
No comments:
Post a Comment